torsdag, juni 1

DRAKE – SO FAR GONE

av Linda Bönström

DRAKE: ”So Far Gone (Mixtape)” (October’s Very Own)

Det är som att öppna en tidkapsel men istället för att åtnjuta dess innehåll är frågan om det verkligen var nödvändigt att gräva upp det förflutna. Kanadensiske rapparen Drake fick sitt genombrott med ”So Far Gone” för tio år sedan för att vara exakt och i och med detta har plattan för första gången släppts för streaming.

Förvisso kan man se viss charm i det hela, ”So Far Gone” som var Drakes tredje utgivna mix stod för progression och hör till hiphop-historia. Och ändå, trots den förmildrande omständigheten att det gått ett decennium, blir jag rätt så uttråkad av den släta, skönsjungande Drake. Men medan jag är ambivalent skulle fansen utan tvivel hävda att den står sig.

Drake hade på ”So Far Gone” schysst uppbackning av bland andra Lil Wayne, Trey Songz, Omarion, Bun B – och självklart ska svenska Lykke Li nämnas – och singlarna ”Best I Ever Had” och ”Successful” är inte undermåliga. Skivan är verkligen en mix med en lång lista av samplingar och drar åt olika håll genremässigt.

”So Far Gone” är i vilket fall ikonisk, kanske inte för hur den låter utan för vad som komma skulle för Drake och många andra artister som arbetade med skivan, och den kan vara trevlig att plocka fram någon gång emellanåt men inte mer än så. Skivans bästa spår: ”Say What’s Real”.