tisdag, maj 30

DOMNA SAMIOU – MUSIC FROM GREECE


av Peter Sjöblom

DOMNA SAMIOU: ”Music from Greece” (Caprice)

Tredje återugåvan ur Caprices folkmusikkatalog i serien ”Music from…” och därtill den hittills bästa. Också den jämnaste vilket egentligen inte är så konstigt då de två tidigare – den ena tillägnad Rumänien och den andra Bulgarien – består av fältinspelningar med olika artister, medan ”Music from Greece” är centrerad kring den pondusrika sångerskan Domna Samiou (som avled 2012).

Säger man ”grekisk musik” tänker nog många på en lätt sentimental bouzouki, men det är en lite för turistanpassad förenkling av ett musikarv som är betydligt mer mångsidigt än så – bland annat finns ju rebetikan som har kallats Greklands blues. Samiou har också djupblå smärta i sina inspelningar av traditionella sånger, och och det är tveksamt om de skulle göra sig särskilt bra på den svenskgrekiska restaurangen där det krossade bröllopsporslinet yr kring den förutsägbara fetaostsalladen.

Domna Samiou är skivans självklara stjärna, men utan hennes mångtaliga och förstklassiga medmusiker på bland annat oud, klarinett och kretensisk lyra skulle det strama svårmodet inte ha samma karaktär. För att uttrycka sig lite vardagligt och kanske rentav vanvördigt bjuder ”Music from Greece” på otroligt cool musik med drag av både Balkan och Mellanöstern. Kanhända exotiskt för ovana öron men med en passion lättigenkännlig för melankoliska men öppna själar.

Det enda jag egentligen har att invända är att ”Music from Greece” är lite för lång; original-LP:n från 1980 har försetts med bonuslåtar (några från andra skivor, ett par tidigare outgivna). Halva skivan åt gången är smått förhäxande men hela i en sittning blir lite för mycket av det goda.

För övrigt en mycket fin utgåva, med skivan paketerad i en inbunden och upplysande liten bok.