lördag, mars 25

DIVERSE ARTISTER – MEMPHIS RENT PARTY


av Peter Sjöblom

DIVERSE ARTISTER: ”Memphis Rent Party: The Blues, Rock and Soul” (Fat Possum)

Detta är ett ”soundtrack” till journalisten Robert Gordons nyss utkomna bok ”Memphis Rent Party” men fungerar fint som en själsvständig skiss över den mer kantstötta musik som fötts och närts i Memphis. Här samsas färgstarka Memphis-personligheter som James Luther Dickinson, Alex Chilton (med en lätt neurotisk cover på Slickers gamla reggaeklassiker ”Johnny Too Bad”), Junior Kimbrough, Charlie Feathers och Panther Burns med Tav Falco i spetsen. Jerry Lee Lewis tittar också förbi; han är skivans mest kända namn. Stilarna skiftar från jazz och klassisk blues till country och trasrockabilly men kompilatet hänger ihop bättre än man skulle kunna tro.

Anledningen till det är väl att det finns något som förenar den bästa Memphis-musiken. Liksom New Orleans har Memphis alltid haft en nedärvd respekt för sitt eget kulturförflutna, en inneboende ursprungsmedvetenhet som bottnar i en benhård vilja att bevara sitt regionala kynne samtidigt som det är öppet för intryck utifrån. Det är en anda som står fri från ängslan.

Det där kommer fram härligt tydligt på ”Memphis Rent Party”, och det spelar ingen roll att vissa låtar har ett lite skraltigt liveljud för det kan inte, lika lite som något annat, dölja musikens essens. Naturligtvis kan skivan inte ge en heltäckande bild av Memphis musikliv genom tiderna – fysiskt ges den bara ut på LP med formatets begränsade omfång – men till just nämnda essens är den beskrivande så det räcker. Det finns låtar här som inte lockar mig fullt så mycket som de andra men i allt väsentligt är ”Memphis Rent Party” en provkarta på mycket av det som jag söker efter i musik.