onsdag, mars 29

DIVERSE ARTISTER – JOHNNY CASH: FOREVER WORDS

av Peter Sjöblom

DIVERSE ARTISTER: ”Johnny Cash: Forever Words” (Sony Legacy)

Det finns ett cyniskt drag hos projekt som ”Johnny Cash: Forever Words”. Upphittade, tidigare opublicerade texter av en avliden artist tonsätts av andra artister, och även om uppsåtet har varit respektfullt – det är countrysångarens son John Carter Cash som valt ut och godkänt låtskrivarna till den här skivan – så känns det som ett sätt att, om uttrycket ursäktas, casha in på ett legendomsusat namn.

Skivan är en något senkommen pendang till boken ”Forever Words – The Unknown Poems” som gavs ut för några år sedan, och låt vara att även sådana postuma textsamlingar omgärdas av en känsla av spekulation så känns det i alla fall bättre i sak än det gör att låta utomstående göra egen musik till det det skrivna materialet, här bestående av dikter, brev och överblivna låttexter. Oavsett hur välment detta projekt är kan jag inte helt skölja bort bismaken av gravplundring.

De flesta av skivans godkända bidragsgivare känns visserligen rimliga; givetvis Roseanne Cash och Carlene Carter, men även Kris Kristofferson och Willie Nelson i samarbete, Chris Cornell, Jayhawks, Alison Kraus, och T-Bone Burnett vars ”Jelico Coal Man” är skivans höjdpunkt. Jewel hör kanske till de mer överraskande namnen men hennes ”Body on Body” är inte alls så dum. Å andra sidan hade jag Elvis Costellos ”I’ll Still Love You” som förhandsfavorit men den känns mest apart i sammanhanget – om än inte lika malplacerad som Robert Glaspers könlösa soul i ”Goin’, Goin’, Gone” ihop med Ro James och Anu Sun.

Med Glasper och Costello undantagna rör sig ”Forever Words” i typiskt americana-land, vilket i klartext betyder att den i stort är en ganska slätstruken historia. Hade den haft samma passion och driv som Johnny Cash själv hade, hade det måhända varit lättare att skölja den där otrevliga eftersmaken av legendsnyltande ur munnen.