torsdag, mars 23

DET ÄR JU BARA NATIONALSÅNGEN…

av Linda Bönström

Under sommaren, framför allt runt tiden för studentskivorna och midsommar, hörde jag allt oftare Ultima Thules version av nationalsången dåna: vadå, det är ju bara nationalsången, jag är inte rasist för det…

När musiktjänsten Spotify valde att ta bort band som No Remorse och Brigade 96 från sitt utbud var det ett viktigt slag mot spridningen av nationalistisk högerextrem propaganda. Dock fortsätter Ultima Thules album att finnas tillgängliga och på topplistan ligger just låtar som ”Du gamla, du fria” och ”Den blomstertid nu kommer”. Och vad är problemet med det? Bandet välkomnar till en ”nygammal Thule-era” och Nordfront (Nordiska Motståndsrörelsens tidning) menar att bandet kommer att fortsätta ”trollbinda nationalister över hela landet med sin nationalromantiska vikingarock”. Att få god kritik från det hållet borde få folk att dra öronen åt sig men eftersom Ultima Thule kidnappat klassiker av storheter så som Evert Taube och fokuserat på att skriva egen musik om vikingar, kungar och krigare har det gjort dem legitima – men åtminstone balanserande på gränsen mot rasistisk musik. Men bandets utfall mot det så kallade politiskt korrekta etablissemanget är inget mer än en rökridå. Sanningen är att Ultima Thule – nu precis som då under sin mest framgångsrika tid på nittiotalet – är alldeles insyltade i vit makt-genren. Det handlar bara om att följa pengarna. Ultima Thule Records dotterbolag, Attitude Records, köptes under 2000 upp av det tyska skivbolaget Dim Records som producerar gott om vit makt-musik.

Stormfront, Nordfront, Motgift – här flockas fansen till bandet, på de mest nationalistiska, nazistiska webbsidorna. Sajter som Midgård Records, den öppet nationalistiska skivbutiken, och likaså No Shame säljer gott om bandets skivor, merchandise och krimskrams tillsammans med material från andra nazistiska band. Ultima Thules trummis Ulf Hansen kandiderade nyligen i kyrkovalet för Sverigedemokraterna (SD) och siktar härnäst på en stol i Nyköpings kommunfullmäktige. Hansen var med när bandet spelade på en kräftskiva med Jimmie Åkesson som värd och han tycker vidare att det är ”jätteskillnad mellan att vara Sverigevän och nazist” (Södermanlands Nyheter 5/9 2017). Rökridån skingras.

Under nittiotalet menar Expo att Sverige var det land som producerade mest vit makt-musik i världen. I samband med det samhällsklimat vi ser idag med den öppna extremismen, när nazister tillåts marscher längs våra gator och blockera våra torg måste vi våga vägra den ton de marscherar till. I Göteborg den sista september planerar den öppet nazistiska organisationen Nordisk Motståndsrörelse att demonstrera – om de följer den tillståndsgivna rutten för detta återstår bara att se. Men vi på den goda sidan kan inte vänta, inte förlita oss på våra egna motdrag. Vi måste gå först och ett sätt är för oss att rannsaka och ta ställning i vår vardag. För de allra flesta av oss finns musiken där, i vardagen, på olika sätt och grupper som Ultima Thule och andra passar gärna på att mygla sig in i normaliteten på den vägen. Att vit makt-musik breder ut sig talar för att det finns ett samband med den rasism och intolerans vi ser idag och vi ska därför påtala vikten av att dessa skivor rensas ut från skivbolag, skivaffärer, nätbutiker och streamingtjänster. Sverige får inte tillåta sig att gå bakåt i tiden och ha ett musikliv som hetsar upp stämningen, att bli ett land återigen känt för nazistisk musikpropaganda. Så välj bort Ultima Thule. Välj bort vikingarock. Välj bort de bruna budskapen och sångtexterna. Välj bort historieförfalskningen.

Musiken har makten att verka som bensin på eld. Och det är vi som står eldvakt inatt.