onsdag, juni 7

BLANDADE ARTISTER – 22 x OWE THÖRNQVIST EN TRIBUTE

av Thomas Wihlman

DIVERSE ARTISTER: ”22 x Owe Thörnqvist, En tribute” (Riverside Records)

Idén är trevlig. Bjud in ett antal artister, av lite olika karaktär, mest svenska, några utländska, och gör ett hyllningsalbum till Owe Thörnqvist.

Tjugotvå spår blev det, mycket, men med lite ojämn kvalitet. Törnqwists blandning, med till exempel rock, boogie, jazz, gör honom till en artist med många sidor och därmed kanske också svår att sammanfatta och att förhålla sig till.

Sun Cats med ”Varm korv boogie” och The Hub Caps ”På festplatsen” är väl utfört liksom Cowbells Bands ”Kalle Kork”. Rolf Carlsson band med ”Rosen och vinden” gillar jag också.

Nivån är allra högst, tycker jag, när Gunhild Carling ger sig på ”Silver sand merengue”, för att understryka femtiotalets latinoinfluenser hos Owe. Lika bra blir det också med två proffs som Örjan Englund, gitarr och sång, och stjärnskottet Josefine Wassler när de tar sig an ”När min vän”. Snyggt producerat, proffsigt utfört.

Hela albumet hade mått bra av artisteri på nivån som Carling, Englund och Wassler står för, utan att för den delen dissa de övriga. Men de utländska inslagen är tveksamma, inte bara för att det låter lite ovant med Thörnqvist på till exempel tyska eller norska.

Riverside Records ska i alla fall ha en eloge totalt sett för ett omfattande album, som väcker de egna minnena av en av våra största artister och låtskrivare. Owe Thörnqvist, född 1929, är fortfarande aktiv och med på sitt energiska munspel själv med i inledningsspåret. Inte illa.