onsdag, mars 3

BETTYE LAVETTE – THINGS HAVE CHANGED

av Peter Sjöblom

BETTYE LAVETTE: ”Things Have Changed” (Verve)

Hur många Dylan-covers klarar världen? Hur många hyllnings- och coverplattor med hans låtar? Soullegenden Bettye Lavette har gett sig på Dylan förr men tycker uppenbarligen att det finns plats för en hel platta med enbart Dylan-tolkningar.

Urvalet på tolv låtar spänner mellan det uppenbara (”It Ain’t Me Babe”, ”The Times They Are A-Changin’”) och det mer oväntade (”Mama, You Been on My Mind”) med ett par trista låtar däremellan (”Don’t Fall Apart on Me Tonight”, ”Emotionally Yours”, ”Going, Going, Gone”). Titellåten är en av Dylans allra bästa och adekvat nog i Bettye Lavettes tappning, om än inte särskilt nytänkande.

Detta är talande nog för skivan i sig – ”Things Have Changed” är ojämn. Särskilt som Lavettes röst med åren tappat sin spänst. Jag har aldrig räknat in henne bland soulens yppersta sångerskor, men åldern har definitivt gjort hennes stämma mer klämd, och tycks behöva mer kraft än förr för att komma ur strupen. En kraft som Betty Lavette inte längre riktigt besitter. Det som istället bär upp de bästa låtarna är ett par läckra arrangemang. ”Political World” har en klädsamt Dr. John-funkig stuns, ”What Was It You Wanted” andas blaxploitation och ”Ain’t Talkin’” är klaustrofobiskt ångande med en liten stråksektion som förstärker den tryckande atmosfären. Men jag hade föredragit om de spåren hade pytsats ut bland andra låtar, på andra plattor. Det är inte självklart att världen behöver ännu en Dylan-coverplatta, och även om Lavette nog gör sitt bästa är det inte givet just denna.