fredag, juni 9

BELLY – IMMIGRANT


av Linda Bönström

BELLY: ”Immigrant” (Roc Nation)

Den elvaspåriga ”Immigrant” är inget mindre än en pärla! För elva år sedan studiodebuterade den kanadensiska rapparen Belly – Ahmad Balshe – med hitalbumet ”The Revolution” och prisregnet tydde på att hiphophimlen fått sig en ny stjärna. Men någonting hände, eller snarare visade sig ”The Revolution” vara svårslagen för Belly själv, och de stora rubrikerna uteblev. I slutet av 2015 plockades han dock upp av Jay-Z och skrev under för Roc Nation vilket satte saker i rörelse. Det tog sin tid men det ska också påpekas att Belly med ”Immigrant” exempelvis slår urvattnade nysläpp från veteranerna Lil Wayne (”Tha Carter V”) och T.I. (”Dime Trap”) med hästlängder. Varför?

”Immigrant” rör sig med all aktualitet som går att åstadkomma. I siktet ligger president Trumps invandringspolitik som slagit an en sträng hos Belly. Naturligtvis finns det en historia här, själv född i Jenin på Västbanken till att växa upp i Ottawa har givit honom ett tydligt perspektiv på de sociala orättvisor som skildras på plattan. Texterna har tyngd och ett allvar, något som tyvärr annars kan kännas som ett tynande inslag inom dagens hiphop, och det hela är snyggt paketerat till en fullvärdig skiva. Man skulle till och med kunna önska sig ett eller två spår till.

Gästerna på skivan känns genomtänka, med bland andra Meek Mill, The Weeknd, French Montana och Yo Gotti som verkar ha förstått vad det är Belly och Roc Nation har velat göra. ”Immigrant” har en mycket genuin känsla, eller som Belly själv uttryckt sig på Twitter: ”Jag bestämde mig att tala om mina sanningar”.