torsdag, oktober 22

ALLT LJUS PÅ BO KASPERS ORKESTER!

text & foto av Belinda Graham

”Det tog oss dryga 25 år att hamna här” förkunnar man i programhäftet för bandets krogshow.

Tjugofem år med Bo Kaspers Orkester. Finns det något bättre sätt att fira på än med en ny krogshow på Rondo? Rondo har sett så många bra artister i så många fenomenala krogshower genom åren – så visst ska bandet som kallar sig ”världens bästa band” sälla sig till denna exklusiva skara!

Det har funnits artister som har levererat krogshower med mer glitter, mer glamour, fler bakgrundsdansare och fler publikfriande skämt. Men ingen har någonsin gjort en krogshow med större hjärta!

Det märks att Bo Kaspers är en turnerande orkester, att de tillhör ”det gamla gardet” som älskar att uppträda inför publik, som lever för att uppträda inför publik. Att de skulle sitta hemma med en egen Youtube-kanal och räkna följare och ”likes” är en skrattretande tanke.

Originalorkestern är ett fyramannaband men nu är de förstärkta och har blivit ett åttamannaband – de spelar så tajt och så förtroligt att det verkar som om alla åtta har hängt tillsammans i tjugofem år. Här finns inga klasskillnader.

De skojar om hur lite de vill vara Håkan Hellström på Ullevi. Alldeles ensam på en stor scen. Nej, många folk på en liten scen är mycket bättre, delad glädje mångdubbel glädje!

Bo Kaspers är som specialdesignade för Rondo, en liten intim scen där artisterna får lov att komma nära publiken. De vill möta publiken på riktigt och samtalet mellan band och publik känns intimt och förtroligt. Men ändå är de inte tillräckligt nära, plötsligt ger bandet sig ut spontant och spelar bland kroggästerna, bland borden. Så himla bra och så säkert!

Det är så sant som ordspråket säger. ”The more the merrier”. Bo Kaspers har blivit (om det nu är möjligt!) dubbelt så bra.

De som redan var ”världens bästa band” från början.

Det finns de som håller sig till ett vinnande sound och man kan svära på att man lyssnat på samma låt under en hel konsert och det finns de som ständigt ska experimentera och pendlar mellan toppar och dalar. Bo Kaspers har inte ett enda vinnande sound som de håller sig till, de har flera. Men på en jämn och oftast hög nivå. Från bossa nova-rytmer som minner om sextiotalet, till ett Kent-liknande sound, från tankfulla trubadurballader till röjande disco som får hela publiken att vilja dansa. Och så får vi inte glömma den där färgstarka utflykten till Kuba! Soulinspirerad jazz, funkiga latinska rytmer, vackert vemodiga visor… allt klarar de.

Man blandar friskt från sina elva studioalbum och missar inga guldkorn. Alla ska med. Bandet hoppar från 2010 till 1993 för att sedan landa i 2015. Vanligtvis lågmälda låtar har blivit mer intensiva i nya arrangemang, men det passar sig. Det är som att se kära gamla vänner i nya skräddarsydda kläder – man känner igen dem, men gläds också åt att de ser ut att må så himla bra.

Det är en musikalisk resa i tid och rum. En unik och vacker upplevelse, en krogshow utöver det vanliga där alla låtar är olika, men där alla är bra. Hur många shower kan man säga det om?

Bo Kaspers Orkester har en fantastisk bredd, men framför allt är de ett otroligt bra liveband. Det där är grunden för en succé som krogshow. Egentligen behöver de bara vara sig själva.

Det är ju det som gör magin.

Betyg: 4+. Farligt nära perfektion.

Titel: Allt ljus på oss
Manus: Anders Lundin
Regi: Hans Marklund
Scenografi: Per A Jonsson
Scen: Rondo, Göteborg
Spelas: Hösten 2017

Medverkande: Bo Sundström (sång), Fredrik Dahl (trummor), Michael Malmgren (bas), Mats Schubert (klaviatur), Robert Östlund (gitarr), Pablo Cepeda (percussion), Björn Jansson (saxofon), Jonne Bentlöv (trumpet).