torsdag, oktober 22

AFTER DARK – THIS IS IT!

av Belinda Graham (foto: Belinda Graham)

AFTER DARK: ”This Is It”, Oscarsteatern, Stockholm

Regi och manus: Christer Lindarw och Kent Olsson
Medverkande: Christer Lindarw med stor ensemble av dansare och musiker.
Datum: 2 november – 16 december

”This is it!” Efter utsålda hus på Rondo i Göteborg och på hela Sverigeturnén intar After Dark Oscarsteaterns anrika scen och spelar upp sitt vackra farväl. Vågar man gissa på fler föreställningar? Publikens aptit på After Dark verkar inte vara mättad, men allt hänger på Christer Lindarw. Hur länge till kan, eller vill, den största primadonnan i Sverige fortsätta? Och hur länge till är det kul?

Det finns olika sätt att säga farväl på, After Dark gör det med glitter och glamour och ”La Dolce Vita”. Ett sceniskt bokslut för artisten Christer Lindarw och ett nostalgiskt och rörande farväl till Lasse Flinckman. ”Lasse var stor på många sätt”, säger Christer Lindarw, med värme i rösten, och ger vännen äran för att After Dark blivit så folkkära som de faktiskt är. Flinckmans död gjorde även att Lindarw gjorde slag i saken och bestämde sig för att nu skulle både biografin bli klar och den allra sista After Dark-showen uppföras. Och aldrig har väl ett memento mori varit så färgsprakande och klangfullt! I showen hyllas Flinckman med en bildkavalkad av nummer genom åren, och Lindarw sjunger en duett med Flinckman, som finns med i anden – och digitalt inspelad. Åh, ett sånt par!

Det här är en greatest hits-show och Lindarw charmar folk från scenen för att sedan charma dem i signeringsköerna på Bokmässan. Idag är After Dark folkkärt. Men det var inte så det började.

After Dark startade på en klubb i Stockholm 1976, och i ”This Is It!” återvänder man till de första årens nummer, när Christer Lindarw och Lasse Flinckman mimade till ABBA och ”Grease” och när Christer Lindarw klädde ut sig till glamorösa drottning Silvia och Liza Minnelli och Diana Ross.

I ett halsbrytande nummer, med fler klädombyten än man kan räkna, imiterar Lindarw alla de stora divorna: Diana Ross, Liza Minelli, Celine Dion, Whitney Houston, Adele …

En höjdpunkt i After Darks karriär är när kända svenska artister valt att sjunga in nya texter som After Dark får mima till. Eva Dahlgren, Malena Ernman, Christer Sjögren, Lill Lindfors, Carola, Shirley Clamp, Nanne Grönvall, Caroline af Ugglas … alla har de bjudit på sig själva, med mycket humor och självironi. Duetten mellan Malena och Caroline (där de båda har gummistövlar!) är bland det roligaste som After Dark har gjort. Ett nytt nummer finns med i den nostalgiska buketten: Måns Zelmerlöw blir till PokeMåns i ett mycket färskt nummer.

Gamla godbitar varvas på ett fint sätt med nya nummer, som när de yngre förmågorna får glänsa i ett satiriskt nummer, där de spelar skönsjungande fotbollsspelare, som alla lika nitiskt hävdar tesen ”jag är absolut inte gay – bara metrosexuell!”

Dessutom får de unga sångarna och dansarna äran att föreställa de modernare popikonerna Britney, Beyoncé, Lady Gaga, Katy Perry och även Madonna. ”I Kissed a Girl and I Liked It” får en extra kul twist i ett sådant sammanhang.

Sorgligt och vackert vemodigt blir det när Lindarw sjunger en svensk text till melodin av ”Will You Still Love Me Tomorrow” och under tiden visas det bilder av tidigare After Dark medarbetare som gått bort. Jonas Gardell må ha skrivit ”Torka aldrig tårar utan handskar”, men After Dark hade aldrig någon tid för tårar eller mörka, sjaskiga gränder – deras motto var att festa vidare, med glitter och glamour och lyxiga nattklubbar. Sorgkänslorna slog inte till förrän senare.

Bättre final än Melba Moores ”This Is It!” får man leta efter – glamouren skalas av och största applåden rivs av. This is it. Där satt den.

Ett vackert memento mori är över – det gäller att festa medan festen är igång. Fälla tårar kan man göra någon annan gång. Vemod och värme går hand i hand i en ovanligt allvarlig krogshow.