lördag, april 1

WAY OUT WEST 2016 – SIA

av Filip Kruse (Foto: Annika Berglund)

Den australiensiska världsstjärnan Sia får äran att avsluta Way Out West 2016. Ett intressant val. Hon skrev låtar till bland andra Beyoncé, Rihanna och David Guetta innan hon själv blev superkänd genom sin singel ”Chandelier”.

Först ut är den mäktiga ”Alive” och redan då bjuds vi på den imponerande scenshowen bestående av fullkomligt otroliga dansare. De är så pass koreograferade att man skulle kunna svära på att skådespelarna Paul Dano och Kristen Wiig faktiskt är på scen och inte endast på storbildsskärmen, man blir lurad av att varje steg är precis på sekunden tajmat rätt.

Sia själv däremot, hon står kvar på samma plats genom hela konserten. Ansiktet skymt i vanlig ordning. Hennes röst hör vi bara under låtarna och jag skulle vilja säga att det räcker så – för rösten är verkligen storslagen – men visst hade det varit kul om hon kunde säga någonting.

Hennes låtar är mainstream på bästa tänkbara sätt. Catchiga men ändå med ett visst djup. ”Titanium” och den fantastiska balladen ”Breath Me” sticker ut. Scenshowen fortsätter, det är väldigt abstrakt och filmiskt.

Slutligen stänger Sia Way Out West med låten som många väntat på – ”Chandelier” – och hon får ur sig ett tack och ett litet skratt innan hon går av scen vilket alltid är något, men anonymiteten består, både på gott och ont.