fredag, mars 31

ROSKILDE 2016 – MACKLEMORE & RYAN LEWIS

av Linda Bönström (Foto: Amanda Smith/Roskilde Festival)

Trots att jag sett Ben ”Macklemore” Haggerty och Ryan Lewis spela tidigare och att det inte går att undvika hypen kring duon har jag inte varit såld. Ändå känner jag mig förtjust när de spelar på stora scenen under Roskildefestivalen.

Roskilde är Macklemore & Ryan Lewis första europeiska festivalgig och med ett välkomnande från 60 000 åskådare säger Macklemore att de aldrig uppträtt för en sådan stor publik tidigare. Något som självklart omedelbart höjer nivån av applåder.

Det är utan tvekan en show som Macklemore & Ryan Lewis bjuder på, det är peruker, mantlar, hattar och mer rekvisita som knappt hinns med att notera. Syftet? ”The greatest dance party in the world”, ropar Macklemore. När han senare gör en stagedive, som inte innebär att han slänger sig ut i publiken, han faktiskt går över publikhavet som lyfter honom kan man nog inte förneka att duon förtjänade de där fyra grammisarna från 2014.

”Can’t Hold Us” är segerviss, den bygger på att duon fick avslag från alla stora skivbolag och bestämde sig därför att producera själva – vilket ledde till en otrolig framgång. ”For independent hip hop music”, boostar Macklemore.

Spelningens backdrops förtjänar uppmärksamhet, bilderna är snygga, snabba och underhållande. Allt ifrån Storbritanniens flagga, Samuel L. Jackson och Lady Gaga till Usher och James Brown.

Välplanerat följer hitlåten ”And We Danced” och det är precis vad Macklemore & Ryan Lewis lyckas med. Sedan blir det mer underhållning än hip-hop; Macklemore simulerar samlag med en av dansarna och sedan blir det en dance off där två kvinnor i publiken får komma upp och dansa på scenen. ”Yankee hat goes first!”. En cover på Prince klassiska ”Kiss” hinns också med.

”From the moment we stepped up here to now you gave it 100 % ”, ropar Macklemore och det är bara att hålla med; publiken är nöjd. Jag köper fortfarande inte Macklemore & Ryan Lewis hip-hop, men viss charm har de.

”You guys were fucking incredible – we’ll be back, goodnight!”