fredag, mars 31

WAY OUT WEST 2016 – M83

av Filip Kruse (Foto: Olle Kirchmeier/Way Out West)

Det franska elektroniska bandet M83 var de som på sätt och vis skulle dra igång Way Out West festivalen på riktigt. Dessvärre verkade publiken inte lika entusiastisk som jag hade hoppats på.

Superhiten ”Do It, Try It” förtjänar betydligt bättre drag än vad den fick. Kanske var det den tidiga starttiden fem i halv fem som gjorde att åskådarna inte kände sig redo för att dansa loss. Jag tror att M83 hade gjort en bättre spelning senare på kvällen.

Men de är inte dåliga på något sätt, tvärtom. De är musikaliskt väldigt duktiga och har en härlig scennärvaro, i synnerhet basisten Jordan Lawlor. Det finns många bra låtar från det senaste albumet ”Junk” (Naïve Records/Mute Records 2016). Där medverkar sångerskan Mai Lan och när hon kommer ut på scen och sjunger bland annat ”Laser Gun”, ”Go” och ”Bibi the Dog” är konserten som vassast.

Andra låtar som sticker ut är såklart hiten ”Midnight City”, men allra bäst är den lite lugnare ”Walkaway Blues”. Generellt tycker jag dock att deras outron är alldeles för långa, man hinner undra när nästa låt ska dra igång. Mellansnacket är tyvärr ingen höjdare heller, de känns på tok för avancerande för ”Put your hands in the air!”

M83 bjuder på en väldigt ojämn spelning, men det går inte att förbise deras talang.

Kvällsspelning nästa gång tack!